Klik hier voor de homepage van Formatiedansen.nl
Nieuws| Wedstrijden| Teams| Foto's| Video| Formatiedansen| Kampioenengalerij| Reglement| Links| Gastenboek| Contact

De geschiedenis van...

het Double V Latin Formation Team Hoorn

Omstreeks 1975 was er in de dansschool van Peter Verbiest in Hoorn een showgroepje dat als 'demonstratie'-team shows verzorgde in de dansschool en bij festiviteiten.

In 1981 werd het showdansen omgezet naar het formatiedansen. Om aan de Nederlandse kampioenschappen te kunnen meedoen, moest er een naam bedacht worden. Deze naam kwam er in 1982: "Double V". Een 'V' van Dansschool Verbiest en een 'V' van de oprichtster en trainster, Vera Hauwert, die het team van deze naam voorzag.

Door het meedoen aan de nationale en internationale toernooien werd een schat aan ervaring opgedaan. Eén ding werd al snel duidelijk: om mee te kunnen blijven doen moest er tweemaal per week worden getraind in plaats van het gezellige 'zondagmiddagclubje'. Er was meer techniektraining nodig om het algehele danspeil omhoog te brengen.

Medio 1987 werd Stichting Formation Danssport Hoorn (SFDH) opgericht om de financiën van het team te behartigen, want met inzet en talent alleen worden geen kampioenen gemaakt. Om te kunnen concurreren met de topteams was bijvoorbeeld de aanschaf van een professionele muziekband noodzakelijk. Door het werven van donateurs, het organiseren van dansmarathons en het ophalen van giften werd het benodigde geld bijeengebracht.

De race om het kampioenschap was begonnen. Tijdens het Grand Prix seizoen '90/'91 klom Double V op naar de 2e plaats met de Espana-band. Dit betekende toen dat Double V op de Europese Kampioenschappen Nederland ging vertegenwoordigen. In oktober 1991 kwam de erkenning. Met een nieuwe choreografie en muziekband met als titel Heatwave werd Double V Nederlands Kampioen.

In 1993 werd een vernieuwd team samengesteld. Er kwamen meer trainingsuren en meer discipline. Er werd bovendien besloten ook met een tweede team te starten in de nationale competitie. Dit team diende als kweekvijver voor het A-team. In 1994 werd daar zelfs een derde team C-team aan toegevoegd.

Het Double V C-team maart 1994
Het Double V C-team maart 1994 (fotograaf onbekend)

Het A-team stond onder leiding van trainer Marco Houtzager. Deze voormalig danser van Double V en tevens Nederlands Kampioen Latin Hoofdklasse 1 was choreograaf, coach en trainer van het Double V A-team. Het B-team werd geleid door Arthur van Louvezijn, ook een voormalig danser van Double V en Nederlands Kampioen Latin 2. De gehele organisatie werd gecoordineerd door voorzitster Vera Hauwert. Tevens trainde zij het C-team.

Double V = Double Victory! 1994
Double V = Double Victory! 1994 (fotograaf onbekend)

In 1994 begonnen de "Gouden Tijden" voor Double V met het Beneluxkampioenschap. Het A-team werd Nederlands Kampioen met het programma "Go For Gold" en het B-team werd Bondskampioen van de Promotieklasse met Heatwave. Het C-team was inmiddels samengegaan met het B-team. Het A-team behaalde op de WK in Bremen in december 1994 de zevende plaats. In mei 1995 werd Double V zevende op het EK in Bourges.

Toen brak het "Brasil" tijdperk aan. Een mix van een zeer vernieuwende choreografie, fantastische muziek, prachtige kleding en een team met ervaren dansers zorgde voor de overweldigende overwinning op het Nederlands Kampioenschap in oktober 1995. In december 1995 moest Double V genoegen nemen met een zevende plaats op het WK in Berlijn (weer net geen finale).

Op nationaal niveau was Double V in 1996 oppermachtig. De Benelux Kampioenschappen in Hoorn werden gewonnen en in mei 1996 kwam het absolute hoogtepunt. Op het EK in Bremerhaven behaalde Double V een finaleplaats en werd uiteindelijk vijfde: een ongelooflijke prestatie!

Vijfde plaats op het EK 1996 in Bremerhaven, Duitsland
Vijfde plaats op het EK 1996 in Bremerhaven, Duitsland (fotograaf onbekend)

In oktober 1996 werd dit team voor de derde maal Nederlands Kampioen. Ditmaal zonder trainer Marco Houtzager die het team na vele jaren had verlaten. Het roer was overgenomen door Arthur van Louvezijn en Vera Hauwert. In december 1996 reisde Double V af naar Litouwen voor de WK. Double V behaalde de finale net niet en eindigde als zevende. Een groot gedeelte van de "oude kern" nam na deze wedstrijd afscheid van Double V.

In 1997 werd een herstart gemaakt. Het B-team werd samengevoegd met de rest van het A-team en tegelijkertijd werd een nieuw B-team opgericht, waaruit het huidige Double V team is ontstaan. Na een zinderende strijd werd in België de Beneluxtitel behaald, de vierde op rij. In juni 1997 volgde de laatste wedstrijd voor het A-team met "Brasil": het EK in Warschau, Polen. Het werd een geweldig leuke wedstrijd met als resultaat een negende plaats. Het A-team is daarna in zijn geheel gestopt, met name doordat een aantal dansers om indviduele redenen stopte.

Ondertussen leidde Vera het nieuwe B-team, inmiddels A geworden, op. De dansers waren allemaal nog erg jong en er werd besloten een jaar te wachten met de terugkeer naar de wedstrijdvloer. In februari 1998 besloten Marieke de Boer en Matthijs Mennes het team samen met Vera te gaan trainen. Matthijs en Marieke waren na hun vertrek uit het 'oude' Double V begonnen aan een individuele danscarrière. Zij hadden les van voormalig Wereldkampioene Julie Fryer. Matthijs en Marieke dansten in de hoogste klasse van Nederland: Latin I, waarbij ze geregeld resultaten bij de top-10 van Nederland haalden.

"Espana", een van de oude programma's van Double V werd weer uit de kast gehaald, de choreografie werd enigszins aangepast en langzaam begon het team weer te 'groeien'. In november 1998 ging Double V weer terug naar de wedstrijdvloer. De eerste wedstrijd werd gedanst met slechts zes paren, maar leverde toch een overwinning in de Promotieklasse. In de rest van het seizoen '98/'99 kwam Double V steeds dichter bij de top, uiteindelijk eindigend als tweede achter aartsrivaal Vida uit Doetinchem, het team wat het afgelopen jaar (bij afwezigheid van Double V) de nationale competitie had gedicteerd.

Double V in het seizoen 1998-1999 met Espana
Double V in het seizoen 1998-1999 met Espana (fotograaf onbekend)

In het voorjaar van 1999 begonnen de creatieve geesten van de drie trainers onrustig te worden. Ze wilden weer eens wat anders. Het team begon steeds beter te worden en er kon weer serieus nagedacht worden over internationale wedstrijden. Daarom werd een nieuwe muziekband gehuurd: Indian Summer. Er werd een geheel nieuwe choreografie op gemaakt en er werd nieuwe kleding ontworpen.

In december 1999 werd het nieuwe programma voor het eerst ten tonele gebracht. Onder luid gejuich van meer dan honderd supporters, waaronder veel oud-Double V-ers, werd het een fantastische avond. Indian Summer bleek een enorm succes. Uiteindelijk werd Double V tweede, maar wel met twee eerste plaatsen. Een mentale overwinning aangezien Vida ervan uitging met alle 'enen' naar huis te gaan. De eerste stap naar de nummer 1 positie was in ieder geval gezet.

Double V tweede op de NK in 1999
Double V tweede op de NK in 1999 (fotograaf onbekend)

Op 16 januari 2000 in Oudenbosch was het zover: Double V werd voor de eerste maal nummer één! Op de NK 2000 in Slagharen bleef Double V echter steken op een tweede plaats met slechts een 1 te weinig. Door een wijziging in de kwalificatieregelementen plaatste Double V zich toch voor de EK en de WK. Op de EK in Ostrava (Tsjechië) behaalde het team een 12e plaats. Tijdens de WK in Wels (Oostenrijk) was er meer succes: de halve finale werd bereikt en Double V eindigde op een 9e plaats.

In 2001 was Double V nationaal onverslaanbaar en won het alle Grand Prix-wedstrijden waaronder de eerste echte titel voor deze generatie Double V-ers. Het team pakte in Mortsel de Beneluxtitel in het bijzijn van de camera's van TV Noord-Holland die een special maakte over Double V. Ook werd in dit jaar voor het eerst weer vanuit het team de competitie 'Grote Prijs van Hoorn' georganiseerd en - gezien het grote aantal toeschouwers - met succes.

Double V Beneluxkampioen 2001
Double V Beneluxkampioen 2001 (fotograaf onbekend)

Nadat Double V in het voorjaar de Ranking won, werd dansprofessional en meervoudig wereldkampioene Julie Fryer aan het trainerstrio toegevoegd. Dit leverde verdere successen op: in het najaar van 2001 kwam de voorlopige kroon op het werk van de dansers en trainers door het behalen van een 5e plaats op de EK in Bekescsaba (Hongarije). De finaleplaats was een unieke prestatie, aangezien het 5 jaar geleden was dat een Nederlands Latin team een finale wist te behalen (1996 Double V in Bremerhaven). Een maand later kwam ook de fel begeerde nationale titel: Double V werd Nederlands Kampioen met zeven eerste plaatsen. Op de WK in Bremerhaven in november miste Double V de vorm om ook hier een goede uitslag te dansen. Desalniettemin was het een geweldige ervaring om in het Mekka van de formatiedanssport te dansen.

Nederlands Kampioen 2001
Nederlands Kampioen 2001 (fotograaf onbekend)

In 2002 zette het succes zich voort. Double V won de Grote Prijs van Hoorn in februari met overmacht. Op de Beneluxkampioenschappen bij Vida in Doetinchem liep Double V de Beneluxtitel mis door een zeer dubieuze jury-uitslag, die voor de nodige opschudding zorgde in de Nederlandse danssport. De dansers lieten zich echter niet uit het veld slaan en zorgden op de Europese Kampioenschappen in april voor een sensatie. In 'eigen huis' (De Maaspoort in Den Bosch) bereikte het team op overtuigende wijze de finale en werd het uiteindelijk zesde. De internationale doorbraak was met deze tweede finaleplaats op rij een feit. De gigantische inspanning die voor dit succes had gezorgd eiste haar tol in de laatste wedstrijd van het seizoen. In Zevenbergen kwam Double V niet verder dan een 2e plaats.

Na drie jaar 'Indian Summer' vonden de trainers het tijd voor iets nieuws. In februari 2002 werd een begin gemaakt met de nieuwe muziekband 'Summertime'. Dit nieuwe thema met nieuwe choreografie en kleding moest voor nieuwe successen gaan zorgen. Zoals men van Double V gewend is, moest de choreografie vernieuwend en van zeer hoog niveau worden. In het diepste geheim werd de muziek gearrangeerd en trainden de dansers keihard om Summertime te kunnen presenteren op de NK in november. En het lukte! Double V verpletterde de concurrentie door evenals het jaar ervoor met zeven eerste plaatsen de nationale titel te bemachtigen.

Summertime = 1-1-1-1-1-1-1 !!! 2002
Summertime = 1-1-1-1-1-1-1 !!! 2002 (fotograaf onbekend)

Double = Double Victory! 2002
Double = Double Victory! 2002 (fotograaf onbekend)

Ondertussen werd in de schaduw van het A-team een nieuwe B-team opgeleid. Evenals voor het A-team stelde Vera Hauwert twee ex-Double V-dansers, Marcel Kuiper en Mariska Boutkan, aan het roer. Dit team diende vooral als kweekvijver voor het A-team, maar betrad op de NK in november voor de eerste maal de wedstrijdvloer met de vorige muziekband van het A-team, Indian Summer. Het jonge team versloeg daar de voor de gelegenheid uitgenodigde Belgische vice-kampioen, Café Latino en werd eerste in de 2e klasse.

De verwachtingen voor de WK in Litouwen in december 2002 waren na de NK hooggespannen. Het ontbrak het team echter de benodigde topvorm en Double V moest genoegen nemen met een 10e plaats.

Na het wat teleurstellende resultaat op de WK in Litouwen volgden nog de nationale wedstrijden. Er werd dat seizoen gezocht naar en gebouwd aan een team dat de juiste successen kon behalen op internationale wedstrijden. Dit had hoogte- en dieptepunten in dit seizoen tot gevolg. Een teleurstellende tweede plek op GP Hoorn 2003 werd dik goed gemaakt op de Beneluxwedstrijd die volgde. De laatste wedstrijd van het eerste seizoen van Summertime werd afgesloten met een overwinning in Zevenbergen (video).

Eerste WK finale voor Double V
Het tweede seizoen van Summertime werd gestart met een nieuwe lichting vanuit het reeds opgestarte B-team. In samenwerking met Julie Fryer werden het team en het
programma dusdanig aangepakt dat dit Double V weer een stap hoger bracht. Na een overtuigende winst op de Nederlandse Kampioenschappen op 25 oktober 2003 ging het team vol vertrouwen richting Essen. Double V wist daar voor het eerst in haar bestaan een finaleplaats te halen op een wereldkampioenschap. De frisheid en drive werd beloond met een knappe zesde plek.
Na een aantal Grand Prix wedstrijden te hebben georganiseerd besloot het bestuur van Double V een Benelux Kampioenschap in Hoorn te laten plaatsvinden. Dit geweldige evenement werd gehouden in Sporthal De Opgang en trok waanzinnig veel supporters. Het vele publiek zorgde voor zoveel rumoer dat de dansers de muziek bijna niet meer hoorden. Ook tijdens deze wedstrijd was het team in topvorm wat resulteerde in de zeer verdiende Beneluxtitel. De rest van het seizoen verliep goed, met als laatste hoogtepunt een 5e plaats tijdens de EK in Bremen op 8 mei 2004

EK Bremen 8 mei 2004
EK Bremen 8 mei 2004 (fotograaf onbekend)

Internationaal succes
Na twee succesvolle jaren Summertime werd het weer tijd voor iets vernieuwends. Matthijs en Marieke werkten in samenwerking met Julie Fryer hard aan een nieuwe band 'Latin party'. De choreografie zou de latin-dansen nog meer moeten benadrukken. Tevens werd de moeilijkheidsgraad van de "cruciale blokken", waaronder de moving roundabout en een legspin van 12 tellen, opgevoerd. Na een intensieve trainingsperiode werden de hooggespannen verwachtingen waargemaakt tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in oktober 2004. Na een zeer overtuigende tweede ronde werd Double V eerste met 6 maal een eerste plaats.

De trein denderde verder richting de Wereldkampioenschappen in Minsk. Double V behaalde na een slordige finale met uitzonderlijke overtuiging de hoogste WK-notering in haar bestaan, namelijk de 5e plaats. Het team prolongeerde dit seizoen haar ranking titel.

Internationaal verliep het Double V eveneens fantastisch. Zo werden ze unaniem eerste tijdens de Benelux-kampioenschappen in Mortsel (België). Daarnaast plaatsen zij zich wederom voor een internationale finale. Dit maal was het de finale van het Europese Kampioenschap in Bremen 2005 (video). In een sterk deelnemersveld van 18 teams werd een knappe 6e plaats behaald.

Het Nederlands Kampioenschap van 2005 in het tweede seizoen van Latin party werd wederom met 7x de 1e plaats gewonnen. Helaas kon Double V deze ‘winning mood’ niet vasthouden. Tijdens het Wereldkampioenschap in München, waar hoge verwachtingen lagen, moest Double V na een matige halve finale-ronde genoegen nemen met een 8e plaats, net buiten de finale. De wedstrijden die daarop volgden, Benelux kampioenschappen en de Grand prix in Oldenzaal, werden weer vol overtuiging gewonnen. De twee jaar met Latin party zijn zodoende veelbewogen geweest.

Latin party, 2005
Latin party, 2005 (fotograaf onbekend)

De Double V zweeflift
Shake Your Tailfeather stond voor de deur. Een totaal vernieuwend concept waarbij er gebruik werd gemaakt van de ervaring van de dansers. Shake Your Tailfeather heeft een moeilijkere choreografie en hogere moeilijkheidsgraad wat betreft de “cruciale blokken”. De introductie van de Double V-zweeflift was een feit. De eerste test voor dit nieuwe concept was op 23 September 2006 op het Europese kampioenschap in Litouwen. Na de eerste klanken van de opmars (muziek: Sean paul: Get Busy) ging het publiek volledig uit zijn dak. De jury beloonde dit met een 8e plaats. Iedereen was tevreden met dit resultaat. Het Nederlands Kampioenschap dat daarna in november volgde werd met 4 maal de eerste plaats gewonnen.

Zweeflift Double V, 2006
Zweeflift Double V, 2006 (fotograaf onbekend)

De wereldkampioenschappen in Bremen op 2 december 2006 werden na 2 fantastische rondes teleurstellend afgesloten met een 8e plaats, net buiten de finale. De eigen georganiseerde Grand Prix-wedstrijd in Hoorn (video) werd professioneel opgenomen op dvd. Er was zelfs een camera op het plafond bevestigd. Ook hier wist Double V de eerste plaats te behalen. Een grote teleurstelling in het eerste seizoen van Shake Your Tailfeather was de tweede plaats op de GP Oldenzaal 2006. Door vele onnodige foutjes en een sterk dansend Dance East uit Oldenzaal wist het thuisdansende team voor het eerst te winnen van Double V.

WK Bremen 2006
WK Bremen 2006 (fotograaf onbekend)

De nederlaag in Oldenzaal zorgde voor de nodige vechtlust tijdens de Europese kampioenschappen in Düsseldorf. Het team danste op de top van haar kunnen en was na de 2e ronde meer dan tevreden. Het internationale publiek ging helemaal op in de performance. Helaas kwam Double V één doorplaatsing naar de finale te kort, maar de staande ovatie van onder andere het Litouwse team maakte de wedstrijd wel heel bijzonder.

Na het eerste seizoen stopte een groot deel van de ervaren dansers. De nieuwe lichting vanuit het B-team werd klaargestoomd voor het tweede seizoen met Shake Your Tailfeather. Op 6 november 2007 werd in Mierlo tijdens de Nederlandse kampioenschappen succesvol verdedigd. Met een heel nieuw team en een lange voorbereiding werd de Nederlandse titel wederom binnengesleept met een nipte overwinning. De ontlading was daarom ook gigantisch. Het tweede seizoen was het team voornamelijk aan trainen om internationaal weer aansluiting te vinden bij de topteams zoals Double V gewend was. Helaas mocht dat niet meer lukken.

NK 2007
NK 2007 (fotograaf onbekend)

Het NK 2007 was tevens het laatste wapenfeit voor B-team trainers Marcel Kuiper en Mariska Boutkan. Na jarenlange toewijding als zowel danser als trainers van Double V is het stokje overgedragen aan Fito Verdugo en Anita van Lieshout.

Winnen om te overwinnen
Om meer internationale successen te bereiken werd de muziekband Symphonica in Rosso gecomponeerd. Dit was internationaal gezien een gewaagde stap, omdat de band Nederlandse muziek van Marco Borsato bevatte en grotendeels instrumentaal was. De inmiddels befaamde zweeflift was in deze kür weer terug te zien. Het Nederlands kampioenschap op 8 november 2008 werd overtuigend gewonnen. Na dit succes danste het team een ondermaatse voorronde op het Wereldkampioenschap in Wenen. Hier kwam Double V niet verder dan de voorronde en eindigde op een zeer teleurstellende 14e plaats. De rest van het seizoen kon het team niet de juiste vorm op de wedstrijden laten zien. Het keerpunt kwam met de komst van gasttrainer en tevens toenmalig danser bij TSG Velbert, Alex Hoeve. Tijdens zijn lectures werd voornamelijk gewerkt aan de overtuiging en beleving tijdens het dansen. Dit werd beloond met een fantastische finale plaats in Litouwen. Tijdens dit Europese kampioenschap in 2009 (video) behaalde Double V de 6e plaats. En niet onbelangrijk: in 2009 trouwden Matthijs en Marieke.

De topvorm die Double V toen had werd vastgehouden en verbeterd in het volgende seizoen. Het gehele nationale seizoen domineerde Double V de Nederlandse dansvloer en wist alle wedstrijden met unanieme klasseringen winnend af te sluiten. Helaas werd dit niet beloond met een internationale finale plaats op het EK 2010 in Bremen (video). Toch waren het team en de trainers meer dan tevreden over het behaalde niveau.

EK Bremen 2010
EK Bremen 2010 (fotograaf onbekend)

Internationale erkenning
Bij het bedenken van de nieuwe muziekband werd vooral aandacht besteed aan de herkenbaarheid van de muziek. True colors werd een feit. Om aansluiting te vinden bij de internationale top werd de snelheid van de choreografie aanzienlijk verhoogd. Ook kwamen er meer en moeilijkere figuurwisselingen waardoor de dansers op alle gebieden werden uitgedaagd. Het wereldkampioenschap in Moskou (video) kwam vroeg in het seizoen. Op 30 oktober 2010 reisde het team met de trouwe supportersgroep af naar het verre Rusland. De voorronde en halve finale, de organisatie, de roundabout op het rode plein maar natuurlijk ook de net niet behaalde finale plek waren een bijzondere belevenis. Het daarop volgende nationale seizoen werd overtuigend gewonnen.

WK Moskou 2010
WK Moskou 2010 (fotograaf onbekend)

Enkele bijzondere Double V-filmpjes:

Aan dit verslag is grote zorg en aandacht besteed. Heb je opmerkingen of aanvullingen naar aanleiding van dit historisch verslag, neem dan contact op met Derk Otten. Dat kan via het contactformulier op Formatiedansen.nl.

Bovenstaande tekst mag vrij vermenigvuldigd worden, maar uitsluitend door de tekst volledig en intact te publiceren en met bronvermelding (www.formatiedansen.nl). Vragen hierover? Neem contact met ons op. Disclaimer.De historie van...

Standaard-teams
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch

Latin American-team
Double V


Volg ons op Twitter Formatiedansen.nl op Twitter
/Formatiedansen

Follow Formatiedansen on Twitter

Agenda 2015
1/3 Regionalliga West
1/3 Civic Open
8/3 Regionalliga West
8/3 Bel-aL
14/3 Regionalliga West
1/3 Northern Masters
21/3 Bel-aL
28/3 Dance Explosion Gala
11-12/4 Junior Blackpool
18/4 Regionalliga West
19/4 Bel-aL Guldensporen
25/4 Regionalliga West
26/4 Bel-aL Dama Cup
9/5 BK Bel-aL
10/5 FTA Competition
27/5 Blackpool Festival
29/5 Blackpool Festival
30/5 Oostenrijks Kamp.
14/6 UK Formation
19/9 DAT-wedstrijd
17-20/10 Blackpool Sequence
31/10 NK Formatiedansen
14/11 Duits Kampioenschap
19-21/11 British Championships
28/11 WK Standaard
28/11 Donau-Cup
12/12 WK Latin American

Advertenties
Danskleding
Make-up
Haarstukjes
Muziek
Choreografie
Foto/video
Trainers
Trainingslocaties
Advertentie plaatsen

Prestaties per team

De historie van...
Teams Standaard
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch
Teams Latin American
Double V

© Copyright: 2014 Dancedemo en Kramer IT - Disclaimer